Angst & opfriscursus

Angst & Opfriscursus

Angst en opfriscursus

Er zijn veel mensen welke wel in het bezit zijn van een rijbewijs, maar niet zelfstandig de weg op durven te gaan. Autorijden is een actief gebeuren. En er zijn veel dingen die in het verkeer aandacht vragen. Zoals de route die je neemt, weersomstandigheden, verkeerstekens en verkeersregels, reageren op andere weggebruikers en nog veel meer. Als je dan angst hebt om in de auto te stappen of je durft een bepaalde route dan niet te nemen, dan is dat geen pretje. En kan erg vervelend zijn als je afhankelijk bent van de auto voor je (nieuwe) baan, studie of gezinssituatie.

Bang in het verkeer: mogelijke oorzaken

Mogelijke oorzaken voor de angst om auto te rijden zijn bijvoorbeeld het langdurig niet hebben gereden, om de simpele reden dat je niet de beschikking had over een auto. Een andere oorzaak kan een (bijna)  ‘traumatische ervaring’ in het verkeer zijn. Door een (bijna)ongeluk slaat de angst er meestal snel in. Dit kan iemand erg onzeker maken. De een is hier gevoeliger voor dan de ander. Maar ook andere oorzaken zoals bang zijn voor nieuwe omgevingen zijn mogelijk. Soms is er ook geen direct aanwijsbare oorzaak.

Is een opfriscursus wat voor je?

Misschien herken je jezelf in bovenstaande. En daarvoor hoef je je zeker niet te schamen. Als je bang bent om te rijden, maar toch weer met vertrouwen de weg op wil, dan is het goed om een opfriscursus te volgen. Veelal zijn een klein aantal lessen voldoende om je angsten te overwinnen, zodat je weer zelfstandig en vol vertrouwen kunt deelnemen aan het verkeer.

Wat kan ik verwachten?

Voordat er wordt gereden bespreken we samen eerst wat je angsten zijn, zodat we ons hier goed op kunnen richten. De lessen worden gereden in een automaat lesauto met dubbele bediening. Je hoeft daardoor ook niet bang te zijn, omdat ik je ook op de spannende momenten kan helpen. En natuurlijk doen we dat op een tempo dat bij je past. Jouw opfriscursus is dus maatwerk en speciaal op jouw behoefte afgestemd.

Oefenen in je eigen omgeving

Het is fijn dat je tijdens de opfriscursus kunt beschikken over een auto. Zo kun je tussen de lessen door op een rustig moment en in een vertrouwde omgeving zelfstandig beetje bij beetje oefenen. De oefeningen kunnen je helpen om de overgang van de lesauto naar je eigen auto zo soepel mogelijk te laten verlopen en het aantal lessen kunnen hierdoor beperkt blijven. Loop je tijdens het oefenen ergens tegenaan? Dan oefenen we dat samen in de volgende les. Hierdoor kun je straks weer zelfstandig vol vertrouwen en met plezier deelnemen aan het verkeer.

Let op:

I.v.m. de voorwaarden van onze verzekeringsmaatschappij kunnen de lessen voor de opfriscursus alleen gegeven worden in de lesauto. Het is dus niet mogelijk te lessen in de eigen privéauto.

De opfriscursus bied ik tegen normale lesprijzen aan. Veelal kan met een beperkt aantal losse lessen worden volstaan. Heb je nog vragen? Bel of mail gerust. Je hebt immers niet voor niets je rijbewijs gehaald!