Autisme, ADHD en leerproblemen

Autisme, ADHD en leerproblemen

Autisme, ADHD en leerproblemen

Het is niet vanzelfsprekend om je rijbewijs zomaar – even – te halen. Misschien is er bij jouw sprake van Neurodiversiteit, zoals Autisme, AD(H)D of NAH. En misschien ervaar je daardoor te veel prikkels en raak je het overzicht gauw kwijt.

Autisme

Mensen met Autisme leren en denken anders dan mensen zonder Autisme. Zij zijn niet minder slim of minder waardevol dan wie dan ook. Maar door hun andere manier van informatie verwerken, is het voor hen wel eens moeilijk in onze chaotische wereld het overzicht te behouden. Bij autisme kan dit betekenen dat je moeite ervaart met het verkeer. Wat zie je, wat betekent dit voor jou, wat ga je ermee doen en wat wordt er van je verwacht? Maar ook, hoe ga je om met andere verkeersdeelnemers als ze zich anders gedragen als wat je verwacht of hoe het hoort? Je bent niet de eerste met ASS die bij mij in de auto stapt. Ik heb inmiddels veel ervaringen opgedaan met deze groep van leerlingen. Daarnaast heb ik daartoe speciale trainingen gevolgd bij Spectrum Nederland en mag me daarbij erkent rijinstructeur met oog voor Autisme en ADHD noemen.

Lees meer over de erkenning rijinstructeurs met oog voor Autisme en ADHD

ADHD

Voor mensen met ADHD of ADD gelden andere uitdagingen. Het hebben en houden van aandacht bij het verkeer is vaak een uitdaging. Maar ook het plannen (tijdig bedenken wat je volgende handeling zal zijn) kan een uitdaging zijn. Bij ADHD komt er ook hyperactiviteit of impulsiviteit bij.

Autorijden vraagt om aandacht, concentratie, planning, beheersing en rekening houden met elkaar. Wanneer een of meerdere van deze onderdelen onder druk komt te staan, kan dit van invloed zijn op het leren autorijden en op de verkeersveiligheid. Bij de lessen kijken we samen naar wat jouw uitdagingen zijn. Zo help ik je met het richten van de aandacht op het verkeer en hoe je kunt omgaan met onrust en/of impulsiviteit.  En als je kwaliteiten hebt zoals creativiteit, detail-gevoeligheid, optimisme en doorzettingsvermogen dan kunnen die je helpen bij het leren autorijden.

ADD

Bij ADD heb je wellicht moeite om je aandacht er bij te houden. Jouw uitdaging is dus naast concentratie, planning, beheersing, vooral om je aandacht bij het verkeer te houden en te blijven houden. Samen kijken we hoe we je sterke kanten, zoals intuïtie, rust en voorstellingsvermogen hierbij kunnen gebruiken.

NAH

Een (niet) aangeboren hersenafwijking kan op verschillende manieren voor uitdagingen zorgen of soms zelf belemmeren. En vaak heb je al een heel traject achter de rug voordat je aan autorijlessen begint. Tijdens de rijlessen kijken we samen waar je mogelijk tegen aanloopt, zoals frustratie, mentale problemen of angsten. En hoe we deze met geduld kunnen verminderen, zodat ook jij je rijbewijs kunt halen.

CBR-Gezondheidsverklaring

Voor het behalen van je rijbewijs moet je zowel theorie- als praktijkexamen doen. Daarnaast moet je een gezondheidsverklaring invullen. Dit omdat het belangrijk is dat je gezond genoeg bent om aan het verkeer deel te nemen, zowel voor jezelf als andere weggebruikers. De in te vullen gezondheidsverklaring vindt je op Mijn.CBR.nl. De verklaring vul je zelf in en is vertrouwelijk. Als je een of meer vragen op de Gezondheidsverklaring met ‘ja’ beantwoordt, dan is een onderzoek door een CBR-arts nodig. Voor autisme en AD(H)D is altijd een medische keuring nodig. Ik informeer je graag wat er bij dit traject komt kijken en hoe deze procedure loopt.

Lees meer over de CBR-gezondheidsverklaring