Faalangst

Faalangst

Faalangst

Het aantal mensen met faalangst groeit hard omdat er steeds meer wordt verwacht van mensen.

‘Je hebt lang geoefend om het zover te brengen. Je weet dat je het kan, maar toch heb je in je achterhoofd dat knagende gevoel, dat het toch niet goed zal gaan. Je gaat in de auto zitten en opeens weet je helemaal niets meer. Je bent zo zenuwachtig dat je de auto niet eens meer kunt starten. Of je kunt niet eens meer normaal nadenken, zodat je de opdrachten van je examinator niet goed kan uitvoeren’. Als dit je dit bekend voor komt, dan heb je waarschijnlijk last van faalangst.

Soorten faalangst

Faalangst bestaat in vele verschillende vormen. Faalangst door druk van buiten af, of misschien heb je wel iets meegemaakt, waardoor je steeds weer zenuwachtig wordt. Ook kan faalangst genetisch zijn. Ik ben als rijinstructeur getraind in het herkennen van de soorten faalangst en weet hoe hiermee om te gaan. We kijken samen naar de bron van de faalangst en ik zal samen met jouw proberen om je zoveel vertrouwen te geven in je eigen rijden dat je zenuwen tijdens je examen of het rijden zoveel mogelijk zijn verminderd.

Fouten maken is niet erg

Het belangrijkste om te weten is dat fouten maken tijdens je lessen of zelfs op je examen helemaal niet erg is. Iedereen maakt fouten. Niemand verwacht van je dat je in één keer alles goed doet. Tijdens je opleiding wordt hier ook met regelmaat op gewezen, zelfs ik maak wel eens een foutje.

Het is onmogelijk om je zenuwen helemaal bij je examen weg te nemen en dat is ook helemaal niet erg. Iedereen heeft last van spanning als hij of zij examen moet doen. Dit is normaal. Het wordt echter faalangst als de zenuwen zo erg zijn dat je niet meer normaal kan functioneren. Ik zal je zoveel mogelijk begeleiden bij je faalangst, zodat je je examen zo goed mogelijk kan doorlopen.

Wat kan ik doen aan faalangst of examenangst?

Over faalangst of examenangst kun je heen stappen en los laten! Dat kan bijvoorbeeld met NLP (Neuro Linguïstisch Programmeren). Het is een van de beste en snelste technieken ter wereld om ongewenste gevoelens, gedachten en gedrag te veranderen. Hierdoor kunnen mensen sneller, makkelijker en effectiever van hun negatieve emoties omgaan. Het helpt je niet alleen bij je rijbewijs of examen, maar ook bij je persoonlijke leven zoals meer zelfvertrouwen, meer rust en je waardevol voelen, want het is iets heel persoonlijks. Zelf heb ik de cursus NLP (Neuro Linguïstisch Programmeren) in het Verkeer gevolgd. Dit om de communicatie en het overbrengen van de lesstof naar de leerlingen zo goed mogelijk te laten verlopen. Mocht je zelf interesse in NLP hebben, in de omgeving van Arnhem en Nijmegen zijn diverse NLP-coaches actief welke je daarbij kunnen helpen.

Normale lesprijzen

Ik bied de faalangstbegeleiding aan tegen de normale lesprijzen, zodat je je daar in ieder geval geen zorgen om hoeft te maken. Ook kun je bij faalangst gewoon kiezen tussen pakketten en losse lessen. Er zal dus wat de prijs betreft geen verschil worden gemaakt tussen de standaardopleiding of faalangstbegeleiding. Samen kijken we of een faalangstexamen voor jou de beste keuze is.

Speciaal CBR-faalangstexamen

Het CBR kent een speciaal examen voor faalangst. Dit examen is niet gemakkelijker, maar je krijgt wel de kans om tijdens je examen je zenuwen weer in orde te krijgen. Het examen duurt 80 minuten i.p.v. 60 minuten zodat je meer tijd hebt om te kunnen laten zien wat je werkelijk kunt. Ook de examinator is speciaal opgeleid voor het faalangstexamen. Voor het faalangstexamen geldt een extra toeslag van het CBR bovenop het normale examengeld.

Lees meer over het CBR-faalangstexamen